Makale - Teknik Bilgi

Gri Su Arıtma

Bahadır SALİH

Su kaynaklarında giderek artan kirlenme ve azalmalar sonucunda su maliyetlerinde artışlar görülmektedir. Bu kaynakların çok yüksek kullanımı neticesinde doğaya verilen zararlarda göz önüne alınmalıdır. Yer altı kaynaklarından yararlanma amacıyla açılan kuyuların derinlikleri her geçen gün daha da artmaktadır. Tüm bu sebeplerden suyun birim fiyatında artışlar ve kullanım kotalarında azalmalar görülebilmektedir. Bu sorunlar özellikle yoğun su kullanımı olan işletmeleri alternatif su kaynakları kullanımına yönlendirmektedir. Hem doğayı koruma hem de su maliyetlerini düşürmesi amacıyla atık suların geri kazanımı bu konudaki en önemli çalışma alanı olarak önümüze çıkmaktadır. Atık suların arasında gri sular geri kazanım için ideal seçimdir. Yerel ve ulusal resmi kurumlar tarafından da dönemsel ve sürekli olarak teşvik edilmektedir.

Evsel kaynaklı atık sular tuvalet giderleri olan siyah su ve banyo mutfak giderleri olan gri sulardan oluşmaktadır. Gri su hacim olarak daha yoğun ve siyah suya nazaran arıtma işlemleri ile daha kolay geri kazanılabilir bir sudur. Özellikle mutfak atık suyu ve çamaşır makinesi atık suları haricinde kalan duş, banyo, lavabo, yer temizlik vb. sular gri sular içerisinde zayıf gri su olarak değerlendirilen çok daha kolay geri kazanabilir sulardır. Özellikle su tüketimi yoğun olan işletmelerde bu kaynaklar ayrılabildiğinde prosese bağlı olarak kendini çok kısa sürelerde amorti ederek su sarfiyatı ve maliyetleri ciddi oranda düşürülebilmektedir.

Membran biyoreaktör (MBR) sistemleri gri suların arıtımında yaygın olarak kullanılan sistemlerdir. Oksijen vesilesiyle gerçekleştirilen biyolojik arıtma yöntemleri ile membran filtrasyonunu bir arada kullanılarak etkili bir arıtma prosesi elde edilmiştir. Genellikle ultrafiltrasyon kalitesinde filtrasyon yapabilecek gözenek çapına sahip membranlar kullanılmaktadır. Çamur üretiminin çok az olması, yüksek kalitede filtreleme yapılması ve düşük alan ihtiyacı sayesinde tercih sebebidir.

Batık ve harici olmak üzere iki tip membran modülü kullanılabilmektedir. Batık tip membran modülü, aktif çamurunda bulunduğu, oksijen temasının sağlandığı havalandırma tankının içerisine membranların daldırılması ile çalıştırılmaktadır. Filtreleme işlemi vakum pompası kullanılarak elde edilmektedir. Ayrıca iki yönlü çalışabilen pompalar veya vana tertibatı kullanılarak sistemin zaman ayarlı otomatik ters yıkama yapması sağlanabilmektedir. Havalandırma tankının içerisine oksijen üretmek amacıyla hava verilmesinin haricinde membran yüzeyine de hava verilerek, tıkanmanın önüne geçilir. Harici membran modülü kullanımında daha fazla alan ve daha yüksek basınç ihtiyacı olduğundan arıza durumunda müdahale kolaylığı haricinde avantajı bulunmamaktadır. Sık arıza yapan ve operatör müdahalesi gerektiren sistemler olmadığından günümüzde batık tip membran modülleri tercih edilmektedir.

Arıtma işleminin sorunsuz gerçekleşmesi için çözünmüş oksijene ihtiyaç duyulmaktadır. Yeterli çzöünmüş oksijeni elde edebilmek için havalandırma tankına verilen hava debisinin yeterince yüksek olması gerekmektedir. Ancak belirli yükseklikten sonra aktif çamur floklarının parçalanmasına sebep olunacağı için membran tıkanması hızlanacak ve hava üreten blowerların enerji maliyetleri artacağından optimum hava debisinin sağlanması önemlidir.

Bu sistemlerle elde edilen su bahçe sulama rezervuar yıkama suları vb. insan teması olmayan noktalarda rahatlıkla kullanılabileceği gibi, ileri arıtma teknikleri ile istenilen her kalitede su elde edilebilecek duruma getirilebilmektedir.

Akar Arıtım bulunduğu bölgede işletmesini ve kurulumunu gerçekleştirdiği atık su geri kazanım referansları ile çevreci yönünü öne çıkarmıştır. Hem doğaya sağladığı katkı hem de çok kısa sürelerde kendini amorti edip işletme maliyetlerini düşürdüğü firmalarla çözüm ortağı olarak çalışarak kalıcı güven sağlamıştır. Sadece müşteri taleplerini karşılamak amacıyla değil, alternatif çözümler sunmak amacıyla da çalışmalarını ve ilişkilerini sürdürmektedir. Geri kazanım sistemlerinin tanıtımını yaptığı birimlerin onayı sonrası kurulan tesisler neticesinde birim yöneticilerinin firma içi ve dışı kazanmış olduğu çevre ödülleri ve itibar ile gurur duymaktadır.

Bültenimize Kaydolun

Tüm gelişmelerden, yeniliklerden ve fırsatlardan haberdar olun.